16 Ocak 2012 Pazartesi

A Separatıon (2011) ( Jodaeiye Nader az Simin )







Sinema eğitimini İran’da Tahran Üniversitesinde 1998 yılında tamamlayan “Asghar Farhadi” daha önce de yaptığı filmlerle birçok festivalde beğeni toplamıştı. Ama 2011 yılında yaptığı bu filmi kadar değil..

2011 Altın Küre, 2011 Berlin Uluslararası Film Festivali, 2011 Asya-Pasifik Film Festivali, 2011 İngiliz Bağımsız Film Ödülleri ve buna benzer birçok festival ve yarışmalarda yaklaşık 40 adet ödül kazanan –Oscarı alacağı da bence kesin olan - “A Separation” kuşkusuz 2011 yılının en iyi filmlerinden birisi oldu. Üstelik bu ödüllerin sadece İran sinemasını desteklemek adına verildiğini zannetmeyin.

İyi ile kötü arasındaki ince çizgiyi çizip size anlatmaya çalışıyor yönetmen "Asghar Farhadi". Filmi seyrederken karakterlerle birlikte düşünce fırtınasına çıkıyorsunuz. Ama filmin ve yönetmenin yaptığı sihir işte burada ortaya çıkıyor. Film boyunca asla işte bu taraf haklı diyemiyor, kimseyi suçlayamıyorsunuz. Film size işaret etmiyor, kendi kararınızı vermek için düşündürüyor. Oyunculuklar o kadar dengeli ki asla bir oyuncu diğerinin önüne geçmiyor. Bu da filmi değerli yapan unsurlardan biri oluyor.

Film sadelikten uzaklaşmadan, sıradan insanların sıradan hayatlarını ve birbirleriyle olan ilişkilerini şiirsel bir dille anlatıyor. İran’a bakış açınızı değiştiriyor ve uzun yıllardan beri gördüğüm en güzel baba-kız ilişkisini gösteriyor.

Etkileyici final sahnesiyle kararı yine size bırakırken, İran sinemasını bir üst seviyeye çıkarıyor.

Filmin Puanı: IMDb: 8.6/10













 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder